L'escola bressol municipal Confetti ofereix servei de menjador amb cuina pròpia.

Els menús s'elaboren diàriament, tenim uns 10 menús triturats i uns 50 menús sòlids.

Utilitzem productes locals de primera qualitat i de km zero i l'alimentació és variada i adaptada segons les necessitats dels infants.

 

Menjador:

Al matí cada educadora prepara la taula pel seu grup classe, els gots, coberts, i plats.

Els grups d’Infantil 2 cada dia un infant té l’encàrrec de repartir els coberts.

Les educadores serveixen el primer i el segon plat a cada infant.

Volem que sigui un moment de tranquil·litat, per això disposem tot a l’abast i intentem no aixecar-nos gaire i estar al costat de l’infant mentrestant dina/berena.

L’espai del menjador l’organitzem segons els grups-classe, cada infant te un lloc fixe per dinar i berenar.

En l’elaboració dels àpats tenim en compte tant els aspectes nutricionals (nombre de grups d’aliments, freqüència d’ús dels diferents aliments, digestibilitat...) com aspectes sensorials (olors, colors, textures, sabors...) i utilitzem tècniques culinàries variades.

En aquest sentit:

ØProporcionem un menjar de qualitat, tant des dels aspectes nutricionals, com des de criteris higiènics, sensorials i educatius.

ØPromovem hàbits higiènics, alimentaris i de comportament adequats, així com també els aspectes socials i de convivència dels àpats.

ØProporcionem la varietat i la identitat de la gastronomia de la zona, incorporant aliments de temporada, locals i de proximitat.

ØFomentem la identificació, la descoberta i l’acceptació progressiva dels diferents aliments i plats, acompanyant a l’infant en el plaer de menjar.

 

La incorporació de nous aliments:

ØDe manera progressiva, en petites quantitats. Oferim l’aliment en diferents ocasions per tal d’observar l'acceptació de l'infant; per exemple el moniato l'oferim amb unes xips, bullit amb les verdures, acompanyant un guisat de gall d’indi estofat...

ØAl grup d'Infantil 0 s'ofereixen les verdures amb proteïna triturada i poc a poc  s’ofereixen aliments a trossets. D'aquesta manera  el nadó s’inicia tastant amb les seves mans els diferents gustos, textures i olors, i també va augmentant la seva autonomiaVan adquirint habilitats que els faran progressar en la relació amb el menjar: mamar, tastar, mastegar, empassar, portar-se objectes a la boca, manipular aliments, descobrir olors, gustos i textures…

ØL’educació de la conducta alimentària en aquesta franja d’edat té l’objectiu d’aconseguir, a més d’un bon estat nutricional, l’aprenentatge d’hàbits alimentaris saludables i una bona relació amb el menjar.

ØEl moment de l’àpat és per a l’infant un moment de relació, d’afecte, de comunicació i d’aprenentatge.

Pikler deia "ni una cullerada sense alegria"

ØL’infant decideix, i així ho respectem, la quantitat que finalment menjarà. Institucions com l’Acadèmia de Nutrició i Dietètica dels Estats Units i l’Acadèmia Americana de Pediatria també indiquen que cal respectar la sensació de gana i sacietat dels infants, com a estratègia de prevenció del sobrepès i l’obesitat des de la primera infància.

ØCom en altres aspectes del seu desenvolupament, cada infant és únic i té un ritme diferent, de manera que no s’ha de comparar el que menja un infant amb un altre, ni tampoc comparar la ingesta d’un mateix infant en les diferents etapes de creixement. 

DINAR:

ØEls triturats de verdures pels nadons i petits d’Infantil 1 s’elaboren diàriament. 

ØHem introduït en el menú (tardor, hivern) puré de verdures amb carbassa, xirivia, moniato, l’estofat de verdures, el rodó de gall d’indi, el pollastre a la cassola, les croquetes vegetals. S'utilitza pasta de farina ecològica. 

ØHem reduït la presència de la vedella en el menú mensual, enlloc de la vedella podem trobar hamburgueses vegetals i croquetes vegetals, elaborades pel cuiner amb llegums i verdures. La reducció de la presencia de proteïnes animals fa més sostenible el menú de l’escola bressol.

ØHem introduït l’hamburguesa de peix amb verdures com carbassó, ceba i pastanaga, tot elaborat pel cuiner.

ØPer acompanyar el segon plat anem combinant ingredient de l'amanida com:  enciam, tomàquet, blat de moro, pastanaga, cogombre i olives. I altres acompanyaments com: bastonets de pastanaga, daus de carbassa, moniato, hummus, patates fregides, pèsols i mongetes verdes.

ØCombinem la verdura: patata i pastanaga amb els pèsols i amb les mongetes. Durant la temporada de tardor oferim moniato i carbassa.

ØUn cop a la setmana s’ofereix llegum combinada amb arròs i verdures: mongeta blanca, llenties i cigrons.

ØCada dia oferim fruita per postres, l’anem variant segons la temporada.

ØOferim dos cops per setmana peix: lluç / gallineta.

ØUn cop per setmana pollastre i gall d’indi.

ØUn cop al mes truita de patates. No donem porc ni conill.

ØSegons l’Agència de Salut Pública de Catalunya, octubre 2022 “l’alimentació saludable en la primera infancia” es recomana oferir pa, pasta i arròs integral, ja que són més rics en nutrients.

ØLes famílies reben el menú mensual per correu electrònic i el poden trobar a la pàgina web de l’escola.

 

BERENAR:

 

ØOferim pa amb embotit: pernil salat, pernil dolç i formatge cadí o ventero i formatge per untar (tipus philadelphia), acompanyat de fruita.

ØUn cop per setmana s’elaboren “pancakes” i coca, elaborats per en Pau. 

ØLa fruita que s’ofereix per berenar és segons la temporada: plàtan, pera, poma, taronja, mandarina, meló, síndria...

ØEls infants que ho necessiten (Infantil0 i Infantil1) s’ofereix la fruita triturada al moment. Hem introduït ocasionalment en el grup d'Infantil 1 la poma al forn.

ØHem retirat els iogurts tan per berenar com per dinar, seguint les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

 

menú març.pdf
Documento Adobe Acrobat 202.3 KB

EBM CONFETTI

C/ Mossen Cinto Verdaguer nª 1
Telèfon: 972 17 16 07

correu-e: a l'atenció de

Mònica Singla Cabré

escolabressol@sarriadeter.cat

Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9h a 17h

PROMOU:

AMB EL SUPORT DE:

AFA Escola Bressol Municipal Confetti

c/Mn. Cinto Verdaguer, 1
Correu-e: afaconfetti@gmail.com