La nostra font d'inspiració pedagògica són les observacions sobre el moviment lliure i desenvolupament infantil de la pediatre hongaresa Emmi Pikler.
Principis i Mitjans Educatius
La cura atenta de cada acció de l'adult cuidant els detalls.
· En la relació adult-infant tenim cura de:
· Potenciem el joc lliure:
· El ritme diari que l'infant viu a l'escola l'ajuda a adquirir unes habilitats personals, (ordre, neteja...) socials (saber esperar, no fer mal...) i també enforteix les seves forces de voluntat i la seva autonomia.
Nadons
La metodologia de l’aula dels nadons es fonamenta en quatre principis:
Es treballa amb materials naturals i s’ofereix la "panera dels tresors" on l’infant explora els diferents materials d’us quotidià. El paper de l’educadora és l’atenció i l’observació de les accions dels infants.
http://www.elsafareig.org/panera/panera.htm
Aula 1-2 anys
Oferim la “panera dels tresors” amb el grup d’1-2 anys petits (nascut del mes de setembre a desembre).
Quan els infants perden l'interès pels objectes de la panera, oferim "el joc heurístic". S'ofereix un material variat i sense una utilitat determinada. L'infant amb aquest material el combina, l'experimenta i descobreix les possibilitats de cada un. Aprèn a partit de l'assaig (encert-error)tot divertint-se sense el temor d'equivocar-se.
Al final de la sessió l'infant exercita la capacitat d'escollir. Adquireix l'hàbit d'endreçar i classificar cada objecte a la seva bossa.
També experimentem amb materials naturals: fulles, castanyes, moniatos, flors, pètals, farina, ous, xocolata... amb ells l’infant actua, manipula i desenvolupa els seus sentits (vista, oïda, olfacte, gust i tacte).
Els infants poden manipular lliurement, descobrir i investigar les característiques dels objectes i dels materials.
Es prepara l'espai amb materials diversos que poden ser naturals (pinyes, fulles seques, castanyes, carbasses, moniatos, garrofes, pètals, cargols, cloïses, sorra, pells de mandarina...) i de rebuig (oueres, ampolles de plàstic transparent, taps de suro, taps de plàstic, tapes metal·líques, caixes...) I alguns estris (culleres, embuts, coladors, pots, cistells...). L'infant els utilitza per portar a terme diverses accions
És una proposta que pretén donar continuïtat als jocs de descoberta com la panera dels tresors i el joc heurístic.
Amb les safates d'experimentació els infants exploren a partir de la manipulació amb materials inespecífics com per exemple: sorra, pasta, llegum, peles de mandarina... combinats amb objectes com pots, culleres, coladors, embuts...
Amb aquesta proposta l'infant s'inicia en els conceptes de lògica-matemàtiques mentre fan diferents combinacions, classificacions, comparacions, seriacions...
També desenvolupen i augmenten el nivell d'atenció i concentració.
En aquesta activitat els infants s'expressen lliurement.
S'ofereix als infants el paper en gran format per poder representar còmodament els seus gargots, pinzellades... i pintura de dits amb la qual generalment manipulen amb les mans.
També els hi proposem pintar amb pinzells, rodets, esponges...
Aquesta activitat es fa amb petit grup.
Els infants "tafanegen" lliurement a l'interior d'unes quantes bosses plenes d'objectes reals utilitzats a la vida quotidiana.
A partir de la curiositat i de les seves vivències, els infants tenen la possibilitat de fer joc simbòlic tot imitant el rol dels adults.
A l'escola tenim 5 bosses tafaneres: la del nadó, la de la mare, la de la piscina/platja, la motxilla de l'escola i la motxilla d'anar d'excursió.
La recollida també forma part del joc, els infants classifiquen els objectes a la bossa que pertoca.
Aquesta activitat la porten a terme els infants de 2-3 anys al segon trimestre.